Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Hovedrig Novo-ejer barsler med nyt potentielt milliardprojekt | Danske biografer i brydekamp med streamingtjenester | Erhvervsminister erkender bump på vejen mod genåbning

GODMORGEN

Her er dit nyhedsoverblik med nyt om alt fra biografer og nye radiostationer til Novo Nordisk Fonden, der er lun på stamceller. Og så laver vi lige et hurtigt flashback til vores store serie "10 idéer, der kan ændre Danmark".

Nyheder

Hovedrig Novo-ejer barsler med nyt potentielt milliardprojekt

Novo Nordisk Fonden går med tanker om et etablere et stort stamcelle-anlæg i Danmark, som kan løfte f.eks. biotekselskaber ind i en helt ny fase. Der skal snart ske noget, vi kan ikke vente flere år med at rykke, lyder det fra adm. direktør Mads Krogsgaard Thomsen.

Mads Krogsgaard Thomsen er som ny adm. direktør for Novo Nordisk Fonden i færd med at kigge på fremtidige investeringsmuligheder for fonden, der årligt uddeler store milliardbeløb til bl..a diabetesforskning. Foto: Gregers Tycho 

Danske biografer i brydekamp med streamingtjenester

Når publikum i den kommende tid strømmer tilbage til biografsalene, vil en stribe storfilm være fraværende på plakaterne, fordi landets største biografkæder ikke ønsker at betale op imod 60 pct. af indtægterne til distributørerne, hvis streamingtjenesterne får adgang til de samme film efter få uger og ikke behøver at vente i flere måneder som hidtil.

Oscarvinderen "Nomadland" er blot en af flere titler, som landets største biografkæder har sagt nej til at vise i forbindelse med forhandlingen om bedre prisaftaler. Foto: 20th Century Studios 

Erhvervsminister erkender bump på vejen mod genåbning. Siden slutningen af februar har genåbningsfeberen fået tag i erhvervslivet, der flere gange har langet ud efter tiltag og restriktioner, som har fået skyld for at være både ulogiske, usaglige og kimen til almindelig undren. Nu erkender erhvervsminister Simon Kollerup, at der har været bump på genåbningsvejen.

Økonomer advarer om risiko for ødelæggende lønspiral. En cocktail af meget høj økonomisk vækst herhjemme og på vores største markeder, mangel på arbejdskraft i flere sektorer og stigende inflation kan ifølge flere bankøkonomer sætte lønudviklingen under pres de kommende år.

Radio24syv-folk laver nyt firma. Den fiktive og satiriske radiostation R8dio bliver nu til et decideret selskab, som ifølge bestyrelsesformand Mikael Bertelsen skal blive til en ægte radio.

Prominente erhvervsfolk satser på nyt landbrugsprojekt. Sammen med den aarhusianske forretningsmand Claus Hommelhoff og Eskildsen-familien har den jyske erhvervsmand Ole Kaae Hansen, der i 2015 solgte sit livsværk Hamlet Protein, igen kastet sig ud i et forretningsmæssigt landbrugseventyr. De vil tjene penge på rester fra olivenolie.

Danskerne er vilde med ja tak-tilbud via Facebook. Coronatiden har skubbet fart i slagtilbud på sociale medier fra supermarkeder. Butikker under bl.a. Coop, Dagrofa og Salling Group er med på trenden, hvor forbrugere kan bestille udvalgte varer som vin og oksemørbrad via sociale medier.

Indien og høje råvarepriser driller Danfoss. Danfoss med Kim Fausing i spidsen er kommet godt i gang med 2021, men der er fortsat tilpas meget corona-turbulens til, at topchefen tør tro på et bedre år end forventet.

Økologien vokser i rekordfart. Salget af økologiske varer er det seneste år vokset med rekordfart i de danske supermarkeder. I nogle varekategorier er de økologiske varer ved at blive dominerende.

IMF advarer mod prisfald på det danske boligmarked. Den Internationale Valutafond peger i en ny analyse på, at risikoen for en grim korrektion på det hårdtpumpede danske boligmarked er steget, og at det kan få alvorlige konsekvenser for økonomien.

Det skriver andre

Danmark vil bremse nye gasledninger i EU – men vil selv bygge løs. EU skal i fremtiden ikke støtte gasinvesteringer, hvis det står til Danmark. Det sker, samtidig med at regeringen planlægger en gasledning til 800 mio. kr. Hyklerisk, lyder kritikken. Socialdemokratiet afviser. (JP)

Danmark ramt meget skævt af coronavirus. Langt flere københavnere end indbyggere i resten af landet har haft corona, viser en stor screeningsundersøgelse af antistoffer for coroanvirus i blodet. Hver ottende københavner har været smittet. (JP)

2020 gjorde ondt på IBM. Trods sparerunder og en ny strategi kom IBM Danmark ud af 2020 med en blødende omsætning og underskud. Driftsresultatet er næsten halveret. (IT Watch)

Gik du glip af...

10 idéer, der kan ændre Danmark. Sidste år bragte vi her på FINANS en artikelserie over 10 uger med fokus på landets mest visionære, innovative iværksættere med potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv og skabe ny vækst og velstand til gavn for hele samfundsøkonomien. Genlæs eller læs om dem her:

Indsigt

Krisen ramte Jens Mathiesen efter succesår. Efter to år som topchef har han leveret det bedste og værste regnskab for Scandic Hotels nogensinde. Men han står endnu. Recepten er at undgå panik og handle hurtigt ud fra sin intuition.

Jens Mathiesen kom til Scandic-koncernen som adm. direktør for den danske del af forretningen i 2008 – lige inden finanskrisen kom. Endnu en krise brød ud godt et år efter, han blev forfremmet til topchef for hele koncernen. Foto: Gregers Tycho

Finans fakta

Fuld fart på slagterierne. Der er udsigt til endnu mere vækst i produktionen og eksporten fra danske slagterier. Landmændenes stalde er fyldt til bristepunktet med grise, og produktionen ventes at sætte rekord i år.

Dagens profil

Ny topchef i Totalkredit er »meget sympatisk, ydmyg og helt nede på jorden.« Pernille Sindby har nørdet med realkreditlån i 18 år. Men talforståelse er ikke nok. Hun skal også kunne tale med folk. Derfor skal hun nu på danmarksturné og spise smørrebrød, jordbærkage og drikke kaffe. Vi tegner et portræt.

Pernille Sindby er om sommeren optaget af forskellige slags vandsport. Om vinteren dyrker hun så vidt muligt skisport. Foto: Totalkredit

Dagens tal

1596

En Yousee-kunde lod sig sidste år lokke af et tilbud om at få skiftet en gammel bredbåndsforbindelse via telefonstikket ud med lynhurtig fiber for kun 499 kr. Men hvad der begyndte som et godt tilbud, er endt med en strid om en regning på 1.596 kr. for nedgravning af fire meter fiber.

Debat

Derfor skal den holdningsløse topchef på pension lige nu. Den, der lever stille … lever ikke ret længe. Der er noget i gære. En tone i tiden, som gør det påtrængende at omskrive et af fortidens idealer i dansk topledelse. En ny tids erhvervsledere har holdninger – og rutter med dem, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

Der står ikke noget i erhvervskalenderen, der er værd at skrive om. Beklager.

PS...

I 2021 smelter kontoret og klædeskabet sammen. På det sociale medie Pinterest spås "cloffice"-rummet – hvor man kombinerer kontor og klædeskab – at blive en af de varmeste boligtendenser i 2021. Om det bliver et hit herhjemme, er eksperterne mere i tvivl om. Men ét er sikkert: De multifunktionelle rum er kommet for at blive.

Corona-krisen har tvunget millioner af mennesker verden over til at arbejde hjemmefra, og det stiller helt nye krav til måden, vi indretter vores boliger på. I udlandet er en kreativ løsning begyndt at brede sig, hvor man smækker computeren op i klædeskabet og laver et "cloffice". Foto: PR/Ikea

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.